Sinemasız hayat,tuzsuz popcorn gibidir...

2 Mart 2010 Salı

Velvet Goldmine


“müzik hakkında doğru olan, hayat hakkında da doğrudur.”
Bazı filmler vardır.soundtracklerini bir ömür dinlersiniz.Velvet Gooldmine da öyle bir film.Filmin kendisi de zaten müzik üzerine yapılmış.Zaten girişte yazdığım headline cümlesi ile de bakış açısını çok net anlatıyor
Todd Haynes’in 1998 yapımı filmi özetle 1970 lerin glam rock çılgınlığını anlatıyor diyebiliriz.Eski bir Glam Rock fanı olan Arthur Stuart (Christian Bale) 70 lerin biseksüel glam rock şarkıcısı Brian Slade ‘in esrarengiz ölümü ile ilgili bir haber yapmak için yakınlarıyla röportaj yapıyor ve flash backlerle film o yıllara dönüyor.
Fakat pazarlama aşamasında film için David Bowie ,Iggy Pop ve Lou Reed arasındaki ilişkiyi anlatıyor söylentileri yayılmasa izleyici filmden hiçbirşey anlamazdı diye düşünüyorum.çok da sağlam bir örgü ağı olmayan filmi bu ilişkiyi bilmeden izleyince film hayli karışık.Todd Haynes bu anlamda başarısız mıdır? .Kadrosu ve müzik yelpazesi tarihsel bu filmde karakter özeti yapmak gerekirse
Brian Slade( Jonathan Ryes Meyers): David Bowie den izler bulunduran biseksüel rock idolü

Kesinlikle mavi saçları ve edasıyla David Bowie için mükemmel seçim.
Curt Wilde (Evan Mac Gregor) :Bu karakterde Iggy Pop ve Lou Reed ‘den izler bulabilirsiniz.
Marta Slade : (Tonny Colette) Brian slade in karısı
Arthur Stuart : Christian Bale
Velvet goldmine David Bowie in cok ünlü bir şarkısı fakat her nedense Bowie şarkıyı filme vermemiş.

Venüs in Furs ve wylde rattz: Film için kurulan kugusal bir müzik grupları. David Bowie nin 70lerde kurdugu “Ziggy Stardust and the spiders from Mars” a gönderme yapılıyor.
venus in furs:thom yorke,johnny greenwood, andy mackay, bernard butler, clune, paul kimble
wylde rattz: thurston moore, steve shelley,mike watt, ron asheton, mark arm, jim dunbar, don flemming



Ve aslında filmin şatafatından ve çok yüksek oyunculuklardan gölgede kalmış Oscar Wilde yakınlığı bence filmde atlanmaması gereken bir ayrıntı. Oscar Wilde in estetik ve feminen düşünce tarzı üzerine göndermeler film boyunca aslında çok manalı.Oscar Wilde ile birlikte uzaydan gelip lağımda kaybolan yeşil broşu film boyunca bazen küpe bazen kolye olarak karakterlerin üzerinde gezerken görüyoruz.
Kısaca filmin glam rock dünyasındaki sex ,drugs and rock and roll felsefesini zamanın iz bırakan sanatçıları üzerinden anlatımı bence izlemeye değer.Bir kere nefis müzikler dinliyorsunuz.Bu film sırf Brian Molko’nun “20 th Century Boy” performansı için bile izlenir.
Her zaman böyle işlerde izleyemeyeceğiniz oyunculuklar için ise Todd Haynes kadro seçiminde alkışı hak ediyor.Bir kere Jonathan Ryes Meyers görebileceğiniz en güzel yüze sahip erkeklerden.O şatafatlı feminen kıyafetleri ve ağır makyajı çok güzel taşıyor.Depresif ruh hallerini de bir o kadar güzel yansıtıyor.Curt Wilde rolu ile Evan Mc Gregorun konser performansını bence Iggy Pop’u bile gölgede bırakacak türden güzel.
Bir ara film karmakarışık oluveriyor, müzikale dönüşüyor, kim kimdi nasıl oldu derken gerçekten de kendinizi 70ler Ingilteresinde glam rock çılgınlığının içinde buluveriyorsunuz. Beatles sonrası rock dünyasının kargaşası,pisliği,müzikteki evrim ve duygusal üretkenlik ancak bu şekilde sahnelenirdi zaten.Todd Haynes bu anlamda başarılı mıdır?




Sonuç olarak muhteşem müziklerle süslü rengarenk bir dönem filmi.Bana sorarsanız cok da dahiyane replikler içeriyor.

Bir replikle dönemin müzik anlayışını anlatmak hiç de kolay değildir:
-" brian, why the make up
- "why? because rock 'n' roll is a prostitute"










1 yorum: